Buikvet: slecht voor je gezondheid!

Wat is buikvet?

Buikvet is het vet in je buikholte, ook wel visceraal vet genoemd.
Als je overtollig vet hebt, nestelt dat vet zich rond je interne organen zoals je nieren, galblaas, lever, milt enz. Met als gevolg dat deze organen minder goed hun werk kunnen doen.

Behalve dat je een buikje misschien niet mooi vindt of in de weg kan zitten, is te veel buikvet gevaarlijk voor je gezondheid. Lees hier waarom:

  • Buikvet is actief en geeft meer ontstekingsfactoren. Dit wordt in verband gebracht met bijvoorbeeld kanker en hart- en vaatziekten.
  • In vet worden hormonen aangemaakt die de gewone processen kunnen verstoren.
  • Door buikvet worden de cellen minder gevoelig voor insuline en dat speelt een rol bij het ontwikkelen van diabetes.
  • Teveel buikvet is vaak het gevolg van een onevenwichtig eetpatroon.

Heb ik te veel buikvet?

Of je teveel buikvet hebt, kun je te weten komen door het meten van je middelomtrek.  Ongeveer ter hoogte van je navel, vlak onder je ribben.

  • Voor vrouwen is een middelomtrek onder de 80 cm wenselijk, tussen de 80 en 88 cm zit je in de gevarenzone. Boven de 88 cm wordt het echt gevaarlijk en is afvallen nodig voor je gezondheid.
  • Voor mannen zijn de getallen: onder 94 cm is wenselijk, tussen de 94 en 102 cm gevarenzone, boven de 102 cm is gewichtsverlies nodig voor je gezondheid.

Ook zijn er weegschalen die dit viscerale vetniveau meten. Bij Gymnasium gebruiken we een dergelijke weegschaal. Iedereen die zich bij ons aanmeldt, krijgt een intake gesprek waar o.a. deze meting wordt gedaan.

Wil je er iets aan doen?

Er zijn geen trucjes om je buikvet te laten verdwijnen, anders dan een gezondere leefstijl met minder en gezonder eten en meer bewegen.

Gezondheidscentrum Gymnasium heeft alles in huis om je te helpen. Een mooie combinatie van diverse sportmogelijkheden èn het voedingsprogramma Body Support.

Mireille Heijmans

0reacties

17 feb, 2016

Blog

Reacties

Schrijf een reactie

Verzenden