Weer gaan sporten, hoe doe je dat?

 

“Ik zou eigenlijk wel weer willen gaan sporten”, is dit een bekende gedachte? Tja, dan ben je niet de enige. Opnieuw beginnen met sporten blijkt niet altijd makkelijk te zijn.

Er zijn van die periodes dat je het heel druk hebt of dat je te moe bent. De keuze om niet te gaan sporten is dan snel gemaakt. En voordat je het weet, sport je helemaal niet meer.

Iedereen heeft wel eens geen zin, ook zij die het nooit overslaan. Alleen trekken zij toch steeds weer sportkleding aan om te gaan sporten. De zin komt dan vanzelf.
Neem dit als uitgangspunt, iedere keer als je geneigd bent om niet te gaan.

De volgende tips helpen je om sporten vast onderdeel te maken van je leefpatroon.

 • Structuur
  Dit is zo belangrijk. Maak er een gewoonte van. Ga – indien mogelijk – altijd op hetzelfde tijdstip sporten. Plan het in je agenda/telefoon en hou je er aan.
 • Samen sporten
  Samen sporten kan net dat extra zetje geven om vol te houden.
 • Zoek een sport die bij je past
  Als je het niet leuk vindt, dan hou je het ook niet vol, dat is logisch. Ga dus actief op zoek naar de sport die bij je past. Vraag in je vrienden- en kennissenkring eens rond wat men aan sport doet en volg proeflessen van verschillende sporten.
 • Stel een haalbaar doel
  Neem kleine, haalbare stappen en wees blij met elke verandering die je bemerkt: fitter, sterker, vrolijker of strakker. Dit zijn allemaal effecten die je motiveren om vol te blijven houden.
 • Ruimte en tijd
  Gun jezelf de ruimte en tijd. Start klein en wees realistisch. Pas ook op voor overbelasting. Te snel te veel kan voor blessures of tegenzin zorgen en dan haak je af. Neem het veranderen van je leefstijl als uitgangspunt, je wil tenslotte het sportritme opnemen in je leefpatroon.
 • Beloon jezelf
  Stel jezelf een beloning in het vooruitzicht, waar je je echt op kan verheugen als je een doel hebt gehaald.
 • Gewoon doen
  Stop met het verzinnen van redenen om niet te gaan sporten. Je gaat gewoon sporten, het hoort nu bij je leefpatroon. Ervaar de effecten en je krijgt er vanzelf plezier in.

Ook bij Gymnasium kun je gratis en vrijblijvend proeflessen volgen. Zo ontdek en ervaar je of die sport bij je past. Mooi toch?

Mireille Heijmans

0reacties

20 mei, 2016

Blog

Reacties

Schrijf een reactie

Verzenden